
COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES

i / ~WASHINGTON. D.C. 20548

B--59261 Octobe4 17, 1973

Mrs. Marjorie E. LaVeille

Apt. 307, The Tamalpais

501 Via Casitas

Greenbrae, California 94904

Dear Mrs. LaVeille:

Further reference is made to your letter of June 1, 1973, requesting

review of a settlemout bay our Transportation and Claims Division, dated
MIay 14, 1973, which disallowed your claim for $393.71, representing reim-

bursement of nontemporary storage and associated expenses incurred in
connection with the storage of your personal effects during the period
August 9, 1957, to September 8, 1972.

A review of the record indicates you placed approximately 250 pounds
of your personal effects into conmiercial storage in August 1957, when you

were first ermployed as a Department of Defense (DOD) overseas school

teacher and assigned to Okinawa. lie note you transferred to Darmstadt,
Germany, in 1963 and to Augsburg, Germany, in 1962. Subsequently, you

transferred to Kararursel, Turkey, in 1964, thence to Kenitra, Morocco,
in 1965, to Okinawa in 1967, to Japan in 1968, to Nureraberg, Germany, in
1971. You retired in 1972 and returned from Nurembero to San Francisco,
California, to reaide after separation. Your personal effects remained

in storage in Senttle, Washington, throughout this entire period of your
employment overseas.

_ Your clain wvis first received in our Office on January 15, 1973.
In this connecticn, 31 U.S.C. I1a provides as follows:

"§71a. Sanme: imitation of tire on claims and demands.

"(1) Every claiu or demand (except a claim or
demand by any State, Territory, possession or the
District of Colu:'mbia) against the United States cog-
nizable by the General Accounting Office under sec-
tions 71 and 236 of this title shall be forever barred
unless such claim, bearing the signature and address
of the claimant or of an authorized agent or attorney,
shall be received in said office within ten full years

after the date such claim first. accrued * * * ."
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Under the terms of this statute, that portion of a claim for a
period more than 10 years prior to receipt of the claim in this Office
is forever barred. Consequently, the portion of your claim that ex-
tends into the period prior to January 15, 1963, is forever barred and
cannot be considered by this Office.

Nontemporary storage of personal effects in connection with movement
of household goods to and between overseas installations was first au-
thorized for civilian personnel in section 301(c)(2) of Public Laws 86-707,
approved September 6, 1960, 74 Stat. 796. That provision is now codified
in 5 U.S.C. 5726(b), which provides as follows:

"(b) Under such re-ulations as the President may
prescribe, an employee, including a new appointee and a
student trainee to the extent authorized by sectiors5722
and 5723 of this title, assigned to a permanent duty
station outside the continental United States may be
allowed storage expenses and related transportation and
other expenses for his household goods and personal
effects when-

"(1) the duty station is one to which he
cannot take or at which he is unable to use his
household goods and personal effects; or

'(2) the head of the agency concerned
aurJirJiZes storage of the household goods and

_r personal effects in the public interest or for
reasoos of economy.

V

!"The weig1;t of the household goods and personal effects
stored under this subsection, together with the weight
of propertN transported under section 5724(a), may not
exceed 11,000 pounds net weight, excluding a motor
vehicle described by subsection (a) of this section."

Regulations governing nontemporary storage, promulgated by the Office
of Nanagement and Budget (OX3) in Circular No. A-56 and its several
revised editions, have remained substantially unchanged throughout the
period involved. In essence the regulations authorize nontemporary storage
of part or all of the household goods and personal effects of an employee,
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not to exceed his maximum weight allowance, while stationed outside the
continental United States, provided any one of the following enumerated
conditions is satisfied:

"(1) The official station is one to which he is
not authorized to- take, or at which he is unable to use,
his household goods, or

"(2) The storage is authorized in the public
interest, or

"(3) The estimated cost of the storage would be
less than the cost of round trip transportation (in-
cluding temporary storage) of the household goods to
the new official station."

0143 Circular No. A-56 as originally promulgated and in its several
revisions also states that the authorization for nontemporary storage
normally should be included in the employee's travel orders, but also
permits subsequent approval where the employee would be otherwise en-
titled to nontemporary storage. The goods may be stored for the duration
of the overseas tour either in Government or commercial storage facilities
as determined by the Government. Applicable regulations also permit non-
temporary eto.-x^e of the household goods and personal effects of DOD
overseas school teachers during the suxmuer recess.

* -= We have bceoi. informally advised by a representative of the Procedures
and PegxlationE Division, Directorate of Civilian Personnel, Office of
the Deputy Chicf of Etaff for Po::sonnel, H~ead'qu2rtcrs, De-partrent of the
Army, that nonVemporary storage -Ls routinely authorized on a retroactive
basis where the emiployee placed his !goois in storage at personal exmense
prior to the t.ne storage at Government expense was authorized and kept
thnem in storage for sc'ia time after rc-ulaticns wfre promtil.nted au-
thorizing, such ncnte=porary storage, provided such rc-ulations did not
come to the e..,mloyce's attention.. This Army representative further ad-
vised that your situation is an example of a case where retroactive approval-
is indicated, especially in view of the transportation costs that would
have been involved had you taken these goods with you to each.station.
Based on the foregoing,, we are of the opinion that authorization of your
nontemporary stovage for the period here in question can be assumed.
Compare B-1757J8, September 7, 1972.
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In response to an inquiry to Bekins Moving and Storage Company,
Seattle, Washinglton, we were informally advised that Bekins had never
received any funds from the Govermnient on account of your nontemporary
storage and that you had paid storage and associated costs totaling
$393.71.

In view of the above, we find that you are entitled to reimbursement
of the following nontemporary storage expenses paid by you to Bekins
Moving and Storage Company for the period not barred by 31 U.S.C. 71a.

Storage 1/15/63 to 2/8/71
97 months at $1.40 $135.80

2/9/71 to 8/8/71
6 months at $4.05 24.30

8/9/71 to 9,/8/72
13 months at $4.60 59.80

Warehouse handling in & out 2.50

TOTAL $222.40

Applicable regulations do not entitle an employee to reimbursement
of expenses for access to and insurance on goods in nontemporary storage
and therefore your claim for such expenditures is disallowed.

_.--Accordingly, we have instruct:ed our Transportation and Claims
tivj.sion to allcws your claim in the amount of $222.40 and a settlenmnt
in your farvor will ba issued 4n due course.

Sincerely yours,

Deputy Comptroller General
of the United States
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