
20380
COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES

WASHINGTON. D.C. 20548

REERTO: B-195402 (RCP)

November 7, 1979

Ms. Janice K. Mendenhall
Assistant Administrator for Management, 0 Co

Policy, and Budget
General Services Administration
Washington, D.C. 20405

Dear Ms. Mendenhall: la d
Further reference is made to your etter of July 6, 1979,

concerning whether current law requires that pay periods of heads
of agencies be monthly rather than biweekly.

Your letter frames the inquiry against the following
background information:

"Currently, the General Services Administration (GSA)
administers its own payroll system as well as the
systems of thirty other agencies under Economy Act
agreements, 31 U.S.C. § 686. The Administrator of
General Services and the heads of six of the thirty
commissions serviced by GSA are paid semimonthly, an
approved derivation of monthly pay periods, 47 Comp.
Gen. 485 (1968). GSA processes biweekly pay checks
by computer and prepares semimonthly pay checks by
hand. The Federal Maritime Commission, one of the
six commissions whose commissioners are paid semi-
monthly by GSA, has requested that its commissioners
be paid biweekly. If GSA can pay heads of agencies
biweekly, GSA will eliminate manual preparation of
checks and oblige the Federal Maritime Commission.

i GSA, however, is reluctant to begin paying all
employees biweekly without your express approval.
Although the reason that heads of agencies are
paid monthly or semimothly is obscure, it may
still be valid."

However, we believe the substance of your inquiry specif-
ically addresses the applicable statutory standards for pay

G3 7 O4o



B-195402

computation rather than the function of pay disbursement. In this
regard your letter states as follows:

"The significance of whether an individual is paid
monthly or biweekly is that the statutes establishing
the two pay periods have different rules for converting
a year's or month's pay to a fraction with the effect
that an individual who takes leave or separates from
the civil services in mid-month and who is paid monthly
can receive less compensation for service performed than
an individual paid biweekly."

Section 5504 of title 5, United States Code, prescribes the
method of computing pay for an "employee" as defined therein and
provides that any individual who is excluded from the definition
of "employee" under 5 U.S.C. 5541(2) likewise is excluded under
section 5504. Pursuant to 5 U.S.C. 5541(2) (ii) the "head of an
agency other than the government of the District of Columbia,"
is not deemed to be an "employee" for purposes of that statute.
The operative result is that the head of an agency other than the
government of the District of Columbia is excluded from coverage
under 5 U.S.C. 5504. Also, because heads of agencies are excluded
from the provisions of 5 U.S.C. 5504, we have long held that 5 U.S.C.
5505 governs the computation, of their salaries. B-120604, August 30,
1976, citing, 47 Comp. Gen. 485 (1968).

Section 5505, which prescribes the pay computation rules for
those individuals whose compensation is not governed by the pro-
visions of section 5504, reads as follows:

"The pay period for an individual in the service
of the United States whose pay is monthly or annual
covers one calendar month, and the following rules for
division of time and computation of pay for services
performed govern:

"(1) A month's pay is one-twelfth of a year's
pay.

" (2) A day's pay is one-thirtieth of a month's
pay.

"(3) The 31st day of a calendar month is ignored
in computing pay, except that one day's pay is forfeited
for one day's unauthorized absence on the 31st day of a
calendar month.

-2-



B-195402

"(4) For each day of the month elapsing before
entering the service, one day's pay is deducted from
the first month's pay of the individual.

"This section does not apply to an employee whose pay is
computed under section 5504(b) of this title."

In 47 Comp. Gen. 485, supra, we stated that the law as codified
(5 U.S.C. 5505) specifies that the pay period for heads of departments
and agencies shall be one calendar month and the codification is to
be accepted as a correct statement of the law for determining com-
pensation payments. However, we further stated that while an in-
dividual paid under 5 U.S.C. 5505 should ordinarily be paid on a
monthly basis, an agency may pay him on a semi-monthly basis as
long as the actual rate is calculated on the monthly basis. Under
this reasoning we have held that there is no legal authority to pay
heads of departments and agencies in accordance with the biweekly
formula. B-120604, August 30, 1976, supra.

The reasoning above controls the computation of pay in the case
of the Federal Maritime Commission. The word "agency" is defined in
5 U.S.C. 5541(1) to mean an "Executive agency" and "Executive agency"
is defined in section 105 of title 5 as "an Executive Department, a
Government corporation, and an independent establishment." Section
104 of title 5, in turn, defines "independent establishment" as
(1) an establishment in the executive branch which is not an Executive
department, military department, Government corporation, or part
thereof, or part of an independent establishment; and (2) the
General Accounting Office.

The Federal Maritime Commission is an independent establishment
in the Executive Branch under the direction of five Commissioners
appointed by the President by and with the advice of the Senate.
An analysis of Reorganization Plan No. 7 of 1961 and Reorganization
Plan No. 6 of 1949 indicates that each of the Commissioners is to be
regarded as the head of an agency and thus excluded from the ap-
plication of 5 U.S.C. 5504. See 46 U.S.C. 1111 notes and 36 Comp.
Gen. 580 (1957). Therefore the pay of the Commissioners, like the
pay of other heads of agencies, is to be computed in accordance with
the provisions set forth in 5 U.S.C. 5505; however, administrative
payment may continue to be made on a semi-monthly basis in accordance
with our decision in 47 Comp. Gen. 485, supra. See B-51218-O.M.,
April 8, 1974.
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Over the years questions similar to yours have been raised
but the Congress has not seen fit to merge or otherwise modify the
clearly prescribed methods of pay computation represented by sections
5504 and 5505 of title 5, United States Code. In view of these
clearly prescribed statutory requirements this Office has no
authority to waive their express provisions nor may we make any
exceptions to their application. Therefore, we conclude that there
is no legal authority to compute the pay of heads of agencies in
accordance with the biweekly scheme contained in 5 U.S.C. 5504,
and this Office may not approve any proposed action on the part
of the General Services Administration to begin paying all employees
on a biweekly basis.

Sincerely yours,

For the Comptroller erleral
of the United states
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