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MATTER OF: Use of Sick Leave for Treatment by Marriage/
Family Counselor .

DIGEST: Employee requested sick leave for period of
emotional stress and request was certified
by licepnsed marriage/family counselor. Since
such counselor is considered 'practitioner"
who may certify for use of sick leave, agency
may accept certification as evidence of
reason foy absence,

The issve in this Aecision is whether aj employee may
properly charge sick leave during a periocd of -emotional
stress while ghe was under the care of & llcensed mmarriage/
family counselor, We hold that since licinsed marriage/
family counselors are considered to be "rractitioners" cap-
able of certifying the employee's incapucitation to work,
we have no objection to the agency granting the use of sick
leave based upon this evidence,

This decision is in response to a request from an author-
ized certifying officer, reference W1819 (WR)AF, National
Park Saervice, Western Reglon, Department of the Interior,
The request from Interior states that an employee requested
sick leave for the period from April 14 through April 22,
1980, due to emotional stress in her personpal life, The
employee's application for leave was signed by a 1licensed
marriage/family counselor certifying that the employee
was under his professional care during that period.

The agency questions whether a marriage counselor
qualifies as a "practitioner" for the purpose of certifying
sick leave. The agency obtained an advisory opinion from
the Office of Peresonnel Management (OPM) that a marriage
counselor, licensed by the state, io legually defined as a
practitioner for the purpose of certifying sick leave. 1In
addition, under Interior regulations a troubled employee
whose work performance or behavior is adversely affected
by personal problems such as alcoholism, drug abuse, and
mental health or family problems, may have sick, annual, or
leave without pay approved for treatment of those problems.
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On the otler hand, the request. from Interior cites a deci-
sion of our Office, B~18168€ (Charles T, Turner, published
at 55 Ccomp, Gen. 183 (1975)), for the proposition tlrat
charges of sick leave must specifically and literally meet
the criteria contained in the applicable OPM regulation,

We requested comments on this matter from OPM, The
reply from OPM dated November 4, 1981, states that in
accordance with 5 C.F,R., § 630,403 sick leave must be sup-
ported by evadence that is administratively acceptable and
that under 5 C,F.R. § 630,20 1(b)(6) a "medical certificate"
is defined as a written statement signed by a registered
practlcing physician or other practitioner certifying to
the incapacitation, examlpnauics, treatment, or period of
disabjlity of the emplryee, The report continues that
since it is discretionary with the agency to determine if
a medical certificate is required or is acceptable, OPM has
not rercricted the definition of "practitioners" and has
consisered as acceptable certificates from Christian Science
practitioners, therapists, alcohol or drug abuse counselors,
psychologists, or psychiatric social workers so long as the
incapacitation or treatment is within their authority or
ability to judge,

However, the report from OPM states that while a cer-
tificate from a licensed marriage counselor would pouxmally
be acceptable evidence of treatment, it is discretionary
with the agency whether such a certificate is acceptable as
evidence of incapaciteation beyond the period of counseling.
Thus, the report concludes that OPM would not object to an
agency elther accepting such a certificate as evidence of
incapacitation nr requiring further documentation of the
employee's emotional. or physical condition from a physician
or psychologist,

The use of sick leave is governed by the provisions
of 5 U,8.¢, § 6307 (1976), and regulations implemented by
oPM purﬂuant to 5 U.S8.C. § 6311 (1976)0 Under 5 C.F.R.,
§ 630.401 agencies shall grant sick leave when the employee
(1) receives medical examination or treatment, (2) is inca-
pacitated for the performance of duties by sickness, injury,
or pregnancy and confinement, (3) is attending to a family
member with a contagious disease, or (4) would jeopardize
the health of others at the work site due to exposure to a
contagious d‘sease. The question presented is not vhether
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the employee was incapacitated for the performance of duties
but whether the employee has presented acceptable evidenca
of the illness as required by 5 C.,F,R, § 630,403,

Our prior decision in Turner, supra, involved a gues~
tion of whethnr the employee was incapacitated to perform his
duties within the meanping of 5 ¢,F,R., § 630.401, not whether
there was sufficient evidence to supporv the charge to sick
leave, See also William Stuart, B-195042, Augqust 6, 1979,
denying sick leave to a male employee who assisted his wife
at the delivery of their child,

As to what constitutes acceptable evidence for the
charge of sick leave, we would agree with the report from
vOPM that a licensed marriage/family counselor may be con-
sldered a "practitioner" for matters which are within that
person's authority and ability to judge, While it is withirn
the discretion of the agency to determine whether this cer-
tificate in the case before us is to Lo considered ancept-
able evidence, we would not object to a charge to sick leavs
baged upon this certification.
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' For the cComptroller General
of the United States





