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DIGEST

Both federal and non-federal personnel attending an On Scene
Coordinator/Regional Response Team training exercise
sponsored by the Coast Guard consumed coffee break refresh-
ments contracted for by the Coast Guard. Where the coffee
breaks are an integral part of the training, the expense for
federal personnel is considered a necessary expense payable
under the Training Act, 5 U.S.C. 5 4109, and 14 U.S.C.
5 469. while the training for the non-federal personnel is
authorized under another statute, such authority is not
sufficient to incur refreshment expenses for them.

DECISION

The Coast Guard has requested a decision concerning whether
it may pay a contractor from appropriated funds for coffee
break refreshments for non-federal personnel attending a
training exercise sponsored by the Coast Guard.' For the
reasons that follow, without additional statutory authority,
refreshments should not be provided non-federal personnel
without charge. However, in the circumstances of this case,
payment may be made.

BACKGROUND

The Seventh Coast Guard District conducted an On Scene
Coordinator/Regional Response Team exercise, attended by
both federal and non-federal personnel, from June 20 to 21,
1990, pursuant to 42 U.S.C. § 11005 (1988). Facilities for

'This decision was requested by J.R. Dopler, Authorized
Certifying Officer, United States Coast Guard.



the exercise were obtained by contract with the Omni
International Hotel, Miami, Florida, for appropriate
conference rooms and for providing coffee and danish
refreshments several times during the training exercise,

The Commander, Seventh Coast Guard District advises in a
memorandum dated January 4, 1991, that the refreshments in
question were specifically provided as an "integral require-
ment to ensure full participation in the training and
attendees were not free to take their refreshments elsewhere
. . . . The simulation was such that if individuals left
the immediate area, they would miss the unfolding events of
the simulation."' ThefCCdmiiandertnoted that the training was --
a simulated emergency exercise where the federal and non-
federal personnel worked as a group, and no breaks were
allowed except for a one-hour lunch period. He indicates
that it would not have been conducive to a cooperative
atmosphere to distinguish between federal and non-federal
personnel in serving refreshments during the exercise.

Based upon the Commander's finding in his memorandum
referred to above and our decision in Coast Guurd, B-244473,
Jan. 13, 1992, the certifying officer does not question
paying the expenses of refreshments for the federal govern-
ment employees in attendance. However, the certifying
officer does question the existence of authority to pay the
refreshment expenses of the non-federal employees in
attendance. In this regard he asks:

"(a) Can expenses for non-government employees
come under the Government Employee Training Act or
14 USC 469?

"(b) Is there any other statutory authority that
would authorize food purchases for non-government
employees attending government sponsored exercise?

"(c) If the answer to the above questions it; no,
can enclosure (1) [the invoice for the refresh-
ments] be legal for payment since a certain
percentage of the attendees were government
employees?

"d) If the answer to 'c) above is no, since the
invoice is for all attendees can the percentage of
enclosure (1) pertaining to government employees
be legal for payment?"

ANALYSIS

As a general rule, we have held that appropriated funds
cannot be used to pay for personal expenses such as meals,
refreshments and coffee, unless specifically authorized by
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statute, See Deoartment of the Army--Claim of the ivatt
Reaencv Hotel, 5-230382, Dec. 22, 1989, and cases cited
therein; 57 Camp, Gen. 806 (1978); and 47 Camp. Gen. 657
(1968)

We have recognized, however, that refreshments may be pro-
vided for federal employees as a necessary expense under the
Government Employees Training Act, 5 U S.C. 5 4109 (a) (2) (f)
(1988) which provides that the head of an agency may pay the
necessary expenses of training including the necessary cost
of "other services or facilities directly related to the
training of the employee." Uniformed members of the Coast
Guard are similarly covered under 14 U.S.C, § 469 (1988),

---where-the Coast Guard determines that--this-is-necessary-to--
achieve the objectives of the training program. Generally,
this requires a determination that attendance at the
refreshment periods is necessary in order for the employees
and service members to obtain the full benefit of the
training, See Coast Guard, 5-244473, supra; 50 Comp. Gen.
610 (1971); and 39 Camp. Gen. 119 (1959).

The Commander's memorandum referred to above constitutes the
necessary administrative finding in this case and provides a
basis for concluding that the expense of the refreshments
was a necessary training expense with regard to the federal
personnel. However, neither 5 U.S.C. 5 4109 nor 14 U.S.C.
5 469 applies to the non-federal personnel. Accordingly,
question (a) is answered in the negative.

As to question (b), the only other statutory authority we
are aware of that is applicable in this case is the statute
which provides the authority to hold the training exercise.
This statute, 42 U.S.C. 5 11005 (a) (1), provides in pertinent
part:

"Officials of the United States Government carry-
ing out existing Federal programs for emergency
training are authorized to specifically provide
training and education programs for Federal,
State, and local personnel in hazard mitigation,
emergency preparedness, fire prevention and
control, disaster response, long-term disaster
recovery, national security, technological and
natural hazards, and emergency processes.

This statute authorizes the training provided the
non-federal personnel in this case, but it does not include
authority similar to that found in the Training Act to
provide "other services or facilities" incident to the
training which can be construed to include providing
refreshments for the non-federal participants, nor have we
found any expression in its legislative history 61 an intent
that it include such authorization. Also, in several cases
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where agencies had authority similar to 42 U.S.C.
5 11005(a)(1), under which they conducted educational
seminars or conferences for non-federal personnel, we held
that such general authority is not sufficient to authorize
payment from appropriated funds of the attendees'
subsistence expenses. See 5-166506, July 15, 1975, affirmed
55 Comp. Gen. 750 (1976); B-193644, July 2, 1979; and cases
cited therein.

Nevertheless, we recognize that the Coast Guard had cogent
reasons for providing the refreshments to all attendees on
the same basis, and might reasonably have assumed that it
was authorizedd- d-Td-sh b Althbogh, &i-stated-ibove, we Wave -
held that an agency may provide refreshments only when
expressly authorized by statute, we will not object to
payment of the contractor's voucher in this case.

However, without additional statutory authority, future
conferences should not include providing refreshments at
government expense to non-federal personnel.2

Comptrolle eneral
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2 in view of this conclusion, we find it unnecessary to
provide specific answers to questions (c) and Cd).
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