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GAO United States 
General Atcounting Office 
Washington, D.C. 20548 

National Security and 
International Affairs Division 

B-240491 

September lo,1990 

The Honorable Nicholas Mavroules 
Chairman, Subcommittee on 

Investigations 
Committee on Armed Services 
House of Representatives 

Dear Mr. Chairman: 

As you requested, we examined whether the average length of military 
officers’ joint duty tours’ was consistent with 10 U.S.C. 664(e). This sec- 
tion, beginning with fiscal year 1991, requires that, with certain excep- 
tions, the average length of joint duty assignments for (1) general/flag 
officers shall be not less than 2 years and (2) other officers shall be not 
less than 3 years. Under the law, the Secretary of Defense will have the 
overall responsibility for ensuring that joint duty tour averages in each 
service are met annually. Even though not yet required by law, DOD’S 
interim policy is to adhere to the prescribed average tour lengths to the 
maximum extent practicable. 

In this report we deal with the average tour length of officers whose 
joint duty assignments ended during fiscal year 1989. This report dis- 
cusses (1) DOD management of joint tours and (2) how long general/flag 
officers and field grade officers remained on joint duty assignments. We 
briefed your staff on June 1, 1990, on the results of our work, and this 
report summarizes that briefing. 

Results in Brief For assignments that ended in fiscal year 1989, the average tour length 
for general/flag officers of each service exceeded 2 years, and the 
average tour length for field grade officers of each service exceeded 3 
years. Our analysis also showed that of the 117 general/flag officers 
whose tours we averaged, 77 completed tours of 2 or more years, 17 
received waivers from the 2-year tour, 20 served 23-24 months, and the 
remaining 3 served more than 21 months. 

Tour Length Averages 10 USC. 664 establishes procedures for computing the average length 
of joint duty assignments. It stipulates the average joint duty assign- 

” ment tour length for both general/flag officers and field grade officers, 

‘A joint duty tour refers to the time served in a joint duty assignment. 

Page 1 GAO/NSW90-264BR Defense Personnel 



B-240491 

__-.. I..- ..__ --.-..-.--~_ 
effective in fiscal year 199 1. Several provisions of the law provide DOD 
flexibility in what data to use in computing average tour lengths. For 
example, the law allow tours shortened for specific reasons, such as 
retirement, suspension, or release from duty, to be excluded. In addition, 
1x)1) has the discretion to include or exclude overseas tours. 

Hecause their stipulated average tours are different, general/flag 
officers’ tours must be managed, tracked, and reported separately from 
field grade officers. Although management groups in the Offices of the 
Secretary of Defense and the Joint Chiefs of Staff have been created, the 
supporting management information system-Joint Duty Assignment 
Management Information System- is expected to be operational before 
fiscal year 199 1. In the interim, service systems are being used. 

Table 1 shows our calculation of tour length averages for general/flag 
and field grade officers based on service data. 

.._. -. ._~_ - __.------..-_. _-.- 
Table 1: Average Joint Duty Tour Lengths 
by Service (Frscal Year 1989) Figures in months 

Service 
Army 

Navy 
Marine Corps 

Au Force 

--. .~._.... ____..-. - 
General/flag Field rade 

officers 8. of Icers 
27 40 ~~ ..~~ 
26 39 

28 37 
27 _____-- 42 

Managing Individual The services use DOD guidance on assignment policies to manage indi- 

Tours 
vidual officer reassignments. This guidance does not require the use of 
actual dates to manage such reassignments. The Army personnel man- 
agement system currently uses actual dates to manage joint tours for 
field grade officers, while the other services use year/month data or 
estimated dates, such as the date of estimated return from overseas or 
the time an officer is required to report by, to track tour lengths. 

In addition to establishing the average joint tour lengths, the act states 
that as a general rule the minimum lengths for joint duty assignments 
shall be 2 years for general/flag officers and 3 years for field grade 
officers. It also lists specific exemptions and exclusions from the min- 
imum tour lengths. In addition, it grants DOD flexibility in managing field 
grade officers by allowing reassignment up to 60 days early and 
granting them credit for a full tour. About 2,644 field grade officers 
completed joint tours in fiscal year 1989. 
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Length of Individual IJsing information provided to us by the services, we identified 117 gen- 

Tours for General/ 
Flag Officers 

erallflag officers who completed joint tours during fiscal year 1989 and 
were included in our calculation of the average tour lengths. As shown 
in table 2,77 of the 117 tours (66 percent) were tours of 2 or more 
years. Seventeen general/flag officers who did not complete the full 2- 
year tours obtained tour length waivers. Of the remaining 23, all had 
served more than 21 months, and 20 of these had served more than 23 
months. 

Table 2: General/Flag Officers Completing Tours During Fiscal Year 1989 
Tours of 2 

Completed or more 
Service tours years ~. ~~- - ._ .~-..-- 
Army 36 24 

Navy 35 22 

Marine Corps 9 7 
Air Force 37 24 

Total 117 77 

Under 2- Granted 
year tours waivers 

12 7 

13 5 

2 0 
13 5 

40 17 

Officers Months 
4 served 23+ 
1 served 21+ 

8 served 23+ ~~~~.-___.-- 
2 served 23+ 
6 served 23+ 
2 served 22+ 

23 

Note. In our calculations, we did not Include tours which could be excluded under the provisions of 
10 U.S.C. 664. 

Scope and 
Methodology 

Because the Offices of the Secretary of Defense and the Joint Chiefs of 
Staff did not have systems in place to collect data on average length of 
joint tour assignments for fiscal year 1989, we obtained data from the 
personnel offices of the individual services, but we did not verify the 
accuracy of the data. For general/flag officers we obtained dates that 
each reported to and departed from a joint duty assignment. In our cal- 
culations, we eliminated from our universe those tours which the 
Department of Defense would not be required to include in its computa- 
tion of the average tour length. 

For field grade officers we did not examine tour lengths for each indi- 
vidual but examined the universe of completed tours and the procedures 
each service used for computing the average tour length. 

We conducted our survey between February and June 1990 in accor- 
dance with generally accepted government auditing standards. We did 
not obtain official comments from agency officials; however, we did dis- 
cuss the matters contained in this letter with program officials during 
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the course of our review and have incorporated their comments where 
appropriate. 

IJnless you publicly announce its contents earlier, we plan no further 
distribution of this report until 30 days from its issue date. At that time, 
we will send copies to the Chairmen, House Committees on Armed Ser- 
vices, Appropriations, Government Operations; and the Chairmen, 
Senate Committees on Armed Services, Appropriations, and Govern- 
mental Affairs; the Chairman, Joint Chiefs of Staff; the Director, Office 
of Management and Budget; and other interested parties. We will make 
copies available to others upon request. 

Please contact me at 275-3990 if you or your staff have any questions 
concerning this report. Major contributors are listed in appendix I. 

Sincerely yours, 

Paul I,. Jones 
Director, Defense Force 

Management Issues 
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Major Contributors to This Report 

National Security and George E. Breen, Jr., Assistant Director 

International Affairs 
William .J. Wood, Evaluator-in-Charge 

Division, 
Washington, D.C. 
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